home.jpg  contactus.jpg  facebookOA.jpg  anketa.png

Размер на текста

+ A | - a | А
Област Пазарджик

Областна администрация
Пазарджик


 На Петровден областният управител присъства на храмовия празник на единствения родопски манастир в Пазарджишка област

  29. 06. 2017 : 17:58:33

По покана на Негово преосвещенство Константийски епископ Яков, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, областният управител Стефан Мирев присъства на празничната света литургия в  Баткунски манастир „Св. Ап. Петър и Павел” с. Паталеница, по повод храмовия празник на светата обител. 

Манастирът „Св.св. Петър и Павел” е единственият родопски манастир в Пазарджишка област. Разположен е в северните склонове на рида Каркадия от Баташката планина, в полите на Западните Родопи, възникнал е през Средните векове и по – точно през ХІ-ХІІ в. На днешния храмов празник, манастирът е посещаван от множество духовници и миряни от различни краища на страната, дошли да измолят от светите Апостоли небесна помощ и закрила. След празничната литургията беше извършен водосвет и благословен курбан за здраве, който беше раздаден на гостите на манастира.
За миналото на манастира "Св. Св. Петър и Павел" днес напомнят едно старо клепало в двора му и мраморна плоча от старата манастирска чешма с възпоменателен надпис от 1781 г., сега вградена в стената на манастира. През 1872 г. когато Васил Левски правел обиколка из Пазарджишко, посетил и манастира и основал революционен комитет с представители от околните села. По-будните българи от Пазарджик като Стефан Захариев, Станислав Доспевски и други посещавали манастира през летните месеци, за да се отморят там сред хубавата природа.
Днес св. обител е действаща и отворена за посетители. Манастирът е мъжки, към братството се числят Архимандрит Яков, който е и игумен на манастира и монах Йоаким.