home.jpg  contactus.jpg  facebookOA.jpg  anketa.png

Размер на текста

+ A | - a | А
Област Пазарджик

Областна администрация
Пазарджик


 105 години от обявяването на Балканската война отбелязаха на връх Велийца

  02. 10. 2017 : 15:34:15

С поклонение на връх Велийца, на 1 октомври бе отбелязана 105-тата годишнина от началото на Балканската война и участието на  42 храбри български войни от 39 пехотен Пловдивски полк и 27 Чепински полк в първия ден сраженията. Областният управител Стефан Мирев присъства на възпоменателното събитие организирано от община Велинград и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Ротари клуб“ гр. Велинград, кметство Кръстава,   Общобългарска фондация „Св. Георги Победоносец“ гр. Якоруда.

021017.jpgПредставителни части от 68 бригада и Национално движение „Традиция“ отдадоха почит пред паметника на загиналите. С минута мълчание и падане на колене,  присъстващите почетоха паметта на хилядите знайни и незнайни български войни паднали за свободата и независимостта на Отечеството. Салют в чест на геройски загиналите войни в Балканската война произведоха група от присъстващи облечени в униформа на българската войска от 1912 година. Енорийският свещеник - отец Данаил отслужи панихида и освети кръст поставен на мястото на едно от сраженията. Раздаден беше курбан приготвен от признателните потомци.
Председателят на Областната  организация на СОСЗР о.з. майор Костадин Златев, припомни историята на сраженията в Родопите. На 05.10. 1912 година силно укрепените  турските застави в Родопите са атакувани от българските бойци за да бъде освободена тази част от Родината. В района на „Чисто тепе“ и „Велиица“ загиват 42 и са ранени над 60  офицери , подофицери и войници в първите часове на деня. След овладяване на позициите през следващите 3 дни са освободени Якоруда , Разлог , Банско   и другите по-малки  населени места в този район. Във възпоменателното си слово кметът на Община Велинград д-р Костадин Коев каза: „От нас зависи да покажем вярната посока на нашите деца, потомци на един смел народ. Нека им предадем историята на България непокътната и непроменена.” Поздравителни адреси бяха прочетени от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и народният представител от 44-тото народно събрание. Димитър Гечев.
В знак на признателност, пред войнишкия паметник на връх Велийца бяха поднесе ни венци и цветя. Сред официални гости на събитието бяха народният представител Славчо Велков, бригаден генерал Явор Матеев - командир на 68 бригада специални сили,   Иво Антонов - директор на дирекция Социална политика в МО, наследниците на загиналия редник Петър Йочков от гр. Съединение.
Поклонението завърши с демонстрация на бойни умения от бойци  на  68 бригада „Специални сили“ гр. Пловдив.
021017_1.jpg
021017_2.jpg