28052024_.jpg
Заместник областният управител Стефан Димитров участва в откриването на обновения ВЕЦ „Сестримо“, което се състоя днес в машинната зала на централата. С официалното завършване на ремонта на този ВЕЦ се отбелязва и приключването на рехабилитацията на цялата каскада.
Гъвкавостта на хидроенергийните мощности позволява успешно балансиране на електроенергийната система не само у нас, но и в региона, което прави каскадата „Белмекен-Сестримо-Момина клисура“ ключов компонент за българската енергетика.“ Това каза заместник-министърът на енергетиката Георги Самандов на днешното събитие във ВЕЦ „Сестримо“.
В церемонията се включиха също министърът на околната среда и водите Петър Димитров, зам.-посланикът на Чехия Петър Вавра , експерти и др.
„Белмекен-Сестримо-Момина клисура“.
ВЕЦ „Сестримо“ е второто стъпало в каскадата и третата най-голяма производствена мощност в състава на НЕК. Обновяването е в рамките на грантово споразумение за рехабилитация на хидроенергийния комплекс „Белмекен-Сестримо-Чаира“ и на други системи на ВЕЦ с Европейската банка за възстановяване и развитие като администратор на Международния фонд за подпомагане извеждането от експлоатация на блокове от АЕЦ "Козлодуй" (KIDSF). Общият бюджет на споразумението е 37 милиона евро, от които 70% европейски средства по KIDSF, а 30 на сто – собствени средства от НЕК. Стойността на рехабилитацията на ВЕЦ „Сестримо“ е над 4,4 млн. евро.


  


Dostypno Za Vas