04072019.jpg

Областният управител Стефан Мирев посрещна вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов на военния полигон в с. Црънча.

В учебния център край пазарджишкото село днес се проведе заключителният етап на националното учение „STEALTH DAGGER 19“за сертифициране на Тактическата група за Специални операции за участие в Командването на компонента Сили за Специални операции от силите за отговор на NATO NRF 2020.

След успешното приключване на действията министърът на отбраната Красимир Каракачанов поздрави участниците и подчерта: "Те са професионалисти, добре тренирани, добре ръководени, разполагат с модерна техника. Необходимо е да има отношение и от страна на военното и цивилното ръководство към Силите за специални операции и аз съм сигурен, че тези момчета никога няма да посрамят България".

На въпрос на журналисти за бъдещето на полигона край пазарджишкото село Црънча, където тренират Специалните сили, министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви: "Докато аз съм министър този полигон ще съществува". По думите му полигонът функционира от 1955 г. Нямат основания твърденията, че с дейността му се замърсява околната среда и има опасност за жителите на селото. "Не съм станал министър на отбраната, за да развалям, да събарям и да закривам. Имам за цел да възраждаме Българската армия, да я правим по-боеспособна и да я развиваме", каза още министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

След приетото правителствено решение отпреди 2 години за отпускане на три милиона лева за подобряване на условията на полигона предстои да бъдат изградени столова и спални помещения."Искаме модерна армия, необходимо е да погледнем малко по-модерно на нуждите на армията. Това е моята философия", каза още министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Командирът на Специалните сили бригаден генерал Явор Матеев изрази удовлетворение от показаното на днешния ден в рамките на учението за сертифициране на тактическа група за специални операции. "Работим постоянно с чужди партньори и аз съм убеден, че българските Специални сили по нищо не отстъпват на най-добрите. Нито като физическа и психологическа подготовка, нито като изпълнение на задачите", каза още той.

На деня за демонстрация на способности на СУЦ "Црънча" присъстваха още областният управител на Пловдив Здравко Димитров, зам. областните управители на Пазарджик и Пловдив Йордан Кожухаров и Петър Петров, директорите на ОДМВР Пазарджик и Пловдив, висши военни и др.

Оценка на подготовката и на способностите на тактическата група за специални операции ще даде комисия, назначена от Щаба на отбраната. Учението наблюдават и офицери от Полша, под чието командване ще бъде тактическата група от 1 януари следващата година. В продължение на седмица военнослужещите отработват редица дневни и нощни действия в различни местности.

В учението, което се провежда от 1 до 5 юли на СУЦ „Црънча”, участваха около 150 военнослужещи, транспортна и специализирана техника и авиация. По време на него се отработват елементи от всички задачи на ССО, сред които: Военно подпомагане (оказване на военна помощ чрез обучение и съветване на въоръжените сили на приятелска държава); специално разузнаване и наблюдение (операции за издирване, проследяване и потвърждаване на самоличността и местоположението на издирвани терористи и военнопленници); директни действия (операции за залавяне на издирвани терористи и освобождаване на военнопленници). Тактическата група за специални операции ще застъпи в бойно дежурство към Силите за отговор на НАТО от 1 януари 2020 г.

В деня за демонстрация на способности гостите бяха наблюдавани действия по неутрализиране на терористи, освобождаване на заложници, унищожаване на обект, десантиране и различни типове парашутни скокове, демонстративни стрелби и др.  


Slice