300720194.jpg

Усложнената епизоотична обстановка в страната, изпълнението на превантивните мерки за неразпространение на заболяването Африканска чума по свинете в област Пазарджик, обсъдиха на днешното заседание на Областната епизоотична комисия.

Заседанието бе председателствано от Областния управител Стефан Мирев, присъстваха още заместник областният управител Йордан Кожухаров, д-р Петко Митев – директор на Областната дирекция по безопасност на храните, д-р Илиян Костов – заместник директор в Центъра по оценка на риска по хранителната верига към Министерство на земеделието, представители на ОДМВР, Дирекция по горите, РЗИ, РИОСВ кметове на общини, стопани на промишлени и семейни ферми.

            В изпълнение на указанията на Министъра на земеделието, храните и горите във връзка с усложнената епизоотична обстановка в страната, с писмо на Областния управител Стефан Мирев до кметовете на тези девет общини е указано  в срок до 02.08.2019 г. всички стопани, отглеждащи свине в обекти тип „заден двор“, попадащи в 20 километровите зони около индустриалните свиневъдни ферми, да преустановят отглеждането им. След преглед от ветеринар, същите могат да заколят животните и приберат месото за лична консумация. След изтичане на определения срок ще се пристъпва към умъртвяване на животните от компетентния орган – Областна дирекция по безопасност на храните. В нашата област има 5 промишлени свинекомплекса. Два се намират района на Пазарджик, по един в Пищигово, Априлци и Пещера. Девет общини от региона са в тази 20 километрова зона – Пазарджик, Септември, Панагюрище, Пещера, Ракитово, Брацигово, Лесичово, Стрелча и Панагюрище. ОДБХ Пазарджик изготви списък на всички населени места от областта, които попадат в тази зона.

Областният управител на Пазарджик Стефан Мирев подчерта ролята на кметовете в информационната кампания и добрата координация между всички институции за справяне с усложнената епизоотична обстановка в цялата страна.

По данни на Регионалното управление по горите до 28 юли в областта са извършени 174 проверки в горските територии за заболяване сред дивите прасета, като не са констатирани случаи на зараза. Полицейски патрули дежурят на всички входно-изходни артерии в региона за нерегламентиран превоз на свине.

Списък на населените места, попадащи в 20 км. зона около петте индустриални свиневъдни ферми в област Пазарджик  


Slice