16082019.jpg

Първично огнище на Африканска чума по свинете /АЧС/ е установено при изследване на останки от мъртво диво прасе в местността "Арнаутска поляна",

Държавно ловно стопанство Чепино. Това съобщи заместник-областният управител Йордан Кожухаров след извънредното заседание на Областната епизоотична комисия, което се проведе днес в Областна администрация Пазарджик.
Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Петко Митев уточни, че останките са намерени на 13 август и получените днес резултати от изследването им са показали наличие на болестта. Със заповед на Изпълнителния директор на БАБХ от днес, 16 август се определя инфектирана зона с площ от 200 кв.км. или 8 км. от констатирания случай.

Директорът на РДГ- Пазарджик инж. Ангел Кузманов съобщи, че днес ще издаде заповед за ограничаване на достъпа до горските територии. Съгласно мерките за недопускане разпространението на болестта се преустановява дърводобивът ,забранява се достъпът на туристи и събирането на гъби и билки. За срок от два месеца в инфектираната зона ще влизат само оторизирани органи след задължителна дезинфекция на автомобилите и служителите. Кузманов призова хората да бъдат отговорни и да не нарушават мерките за безопасност. Той увери, че РДГ ще направи всичко необходимо, след спирането на дърводобива, да се подсигурят дърва за огрев на населението от други райони.

Проверките показват, че мерките се изпълняват с малки изключения, и са навременни, отчете зам. областният управител Йордан Кожухаров. Той допълни, че на територията на областта вече има 10 КПП-та, а в община Сърница работи мобилен екип, като проверките са безкомпормисни - за превоз на фураж хранителни стоки и други от съседната Смолянска област, където също има огнище на Африканска чума.
Заместник- областният управител апелира жителите на Велинград, които отглеждат домашни прасета, в най-кратък срок да ги умъртвят и да усвоят месото.  


Dostypno Za Vas