18102019.jpg

Предложението за организиране на съвместни регионални учения на службите на Пътна полиция, РДПБЗН, ЦСМП, БЧК и неправителствени организации, беше представено от заместник областният управител Петър Белчев по време на днешното заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата в област Пазарджик.

Предвижда се в учението да бъдат включени и доброволците от неправителствената организация  „Планинско спасяване – област Пазарджик“. Първото занятие ще се проведе през м. ноември и е на тема: „Координирани действия при тежко ПТП с голям брой пострадали при зимни условия“.

На заседанието, освен членовете на комисията, присъстваха и Милен Марков и Росен Рапчев – представители на държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. Те представиха акценти от изготвения аналитичен доклад от ДАБДП за състоянието на пътната безопасност. До 30 март 2020 г. следва да се изработи проект на национална стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата на Република България за периода 2021 – 2030 г.

 Старши инспектор Димитър Табаков – началник на група в сектор „Пътна полиция“ Пазарджик, представи по време на заседанието данни за броя на пътнотранспортните произшествия през последното тримесечие и от началото на годината в региона. От началото на годината в област Пазарджик са регистрирани 566 пътни произшествия като 177 от тях са тежки с 16 загинали. Отчита се намаляване на тежките катастрофи, но броят на загиналите е по-голям. През последните три месеца от 2019 година катастрофите са 234, от тях 76 тежки с 8 загинали и 107 ранени. При 90% от случаите основната причина за произшествията на пътя са превишена скорост и отнемане на предимство. 93% от катастрофите са по вина на водачите на автомобили, а едни от най-тежките произшествия през последните 3 месеца са с пешеходци. Отчетено бе също, че най-голям брой пострадали на пътя са от инциденти, станали на второкласна пътна мрежа, а 53% от тях са на територията на община Пазарджик. ОТ „Пътна полиция“ извършват контрол за спазване на правилата за движение, като от началото на годината са съставени  3689 акта и 13 497 фиша.

Работата си във връзка с пътната безопасност отчете и Регионална дирекция Пожарна безопасност и защита на населението. За периода пожарникарите са участвали в 51 случая, за което са ангажирани 182 служители. Началникът на Областен отдел „Автомобилна администрация” – Пазарджик Георги Георгиев докладва за извършените проверки от началото на годината на: автобуси извършващи обществен превоз 70 бр., автобуси, извършващи превоз за собствена сметка – 27 бр., товарни автомобили, извършващи обществен превоз – 74 бр., товарни автомобили с чужда регистрация 2 бр., леки таксиметрови автомобили – 276 бр. Извършени са и 25 бр. съвместни проверки със служители на ОДМВР Пазарджик и 2 бр. проверки с НАП. От началото на годината са съставени 161 бр. АУАН и са издадени 145 бр. наказателни постановления.

Д-р Благовеса Стоянова от Центъра за Спешна медицинска помощ – Пазарджик съобщи, че мобилните екипи са реагирали на инциденти в рамките на 10,2 минути – време, за което са били на мястото на инцидента, след като са били извикани. В 68% от повикванията екипите са реагирали за средното време. спешните екипи в Пазарджик и Батак вече ползват двете нови линейки, като до края на годината се очаква да бъдат получени още две линейки.

Директорът на Областно пътно управление – Пазарджик инж. Мая Шимбова предостави информация за проектите за ремонти по важни отсечки, с уточнението, че финансите са ориентировъчни. В началото на октомври с решение на Правителството бяха отпуснати над финансови средства за ремонт на междуградски пътища в цялата страна. Сред посочените обекти бяха пътят Велинград-Сърница и Пазарджик-Пловдив.

По проект предвидените строително-монтажни работи на пътя Велинград-Сърница на стойност 45 милиона лева за участък от 45 километра. Дейностите са свързани със стабилизиране на пътната основа, полагане на нови пластове асфалт, изграждане на нови банкети и канавки, където е необходимо да се направи отвеждане на водата от пътя, обясни Мая Шимбова. Сумата е предварителна и все още неокончателна, обясни директорът на ОПУ-Пазарджик.  В Пазарджишкият участък от път 1-8- Пазарджик-Пловдив са предвидени същите дейности плюс ограничителна система на пътя, като проектът е за около 14 милиона лева.