staklo960x720.jpg

Генералният консул на Република Турция в Пловдив г-н Хюсеин Ергани, областният управител на Пазарджик Стефан Мирев и майстор Харун Вейсел Гюмюш бяха посрещнати в СУ „Георги Брегов“ под звуците на гайда и фолклорни песни в изпълнение на народен хор „Омана“ към училището.

Изключително вълнуващо премина и демонстрацията на живо на техниката „Ръчно духано стъкло“, която майстор Харун представи пред ученици и зрители. Тя беше под надслов „Танцът на стъклото върху пламъка“. В нея майсторът показа изработката на стъклени предмети на изкуството и сувенири. Докато ефирните му дервиши танцуваха той разказа, че стъклото се загрява с помощта на кислород и LPG, а с движение и продухване се оформят фигурките от крехкия материал. От 40 години работи с горещо стъкло, а последните 13 години посещава училища в различни краища на Турция и прави демонстрации на живо. Ученици и гости се включиха в самия процес, продухвайки горещото стъкло с помощта на виртуозния майстор.

Генералният консул на Турция в Пловдив г-н Хюсеин Ергани благодари на Областния управител Стефан Мирев за организацията на събитието и на директора на училището Добринка Райкова за топлото посрещане. На официалните гости, г-жа Райкова подари картини със символът на Пазарджик – Старата поща с часовника. Картините са нарисувани в различни техники и цветове от ученици в профил „Изобразително изкуство“, които присъстваха и на самата демонстрация.

Харун Вейсел Гюмюш е майстор на стъкло към Главна дирекция „Проучване и образование“ при Министерството на Културата и туризма на Република Турция. В рамките на визитата си в България той ще направи демонстрации на живо на техниката „Ръчно духано стъкло“ в Пловдив, Пазарджик и Кърджали. Проявата е псоветена на 8 март- Международен ден на жената и е част от културния календар на Генералното консулство на Република Турция в Пловдив.  


Dostypno Za Vas