22032019.jpg

Специален гост на събитието е българският еврокомисар Мария Габриел, която бе посрещната в Пазарджик от заместник областния управител Йордан Кожухаров. Пазарджик e домакин на Първото Национално състезание – конференция за училища посланици на Европейския парламент в България „Европейският парламент избран от мен ‘2019“.

Младшите посланици от Профилирана гимназия „Иван С. Аксаков“ посрещат представители на 22 училища-посланици на Европейския парламент от България. Конференцията се провежда под патронажа на кмета на Община Пазарджик Тодор Попов.
Своите есета, разкази, презентации, видеоклипове и плакати представят 62-ма младши посланици на Европейския парламент, а оценяваните на първи кръг материали са 56, изготвени под ръководството на 24 ръководители – старши посланици. Училищата посланици се състезават в 4 категории, като една от тях е за плакат, колаж, рисунка и фотография. С творбите ще бъде подредена и изложба в основното фоайе на сградата на Община Пазарджик. Състезанието – конференция има амбицията да се превърне в традиционно, като тази година темите са „Избори за Европейски народни представители“ и „Дигиталната медийна грамотност с киберсигурност“.
Заместник областният управител Йордан Кожухаров благодари на организаторите на събитието – Профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“ и община Пазарджик, на г-жа Мария Габриел затова, че уважи поканата да участва във форума. „Имах възможността да разгледам подготвените материали от участниците в конференцията, Впечатлен съм от вашите познания, идеи, предложения затова как трябва да се развива Европейският съюз и каква е ролята на младите хора. Бъдете все така амбициозни и смели, защото вие сте бъдещето на България и ЕС“, каза в поздрава си към учениците зам. областният управител Йордан Кожухаров и пожела успешно представяне на всички участници.
Приветствия поднесоха кметът на общината Тодор Попов, началникът на РУО Пазарджик Валентина Кайтазова и българският еврокомисар Мария Габриел. Програмата продължи с дискусия на тема „Европейски месец на медийната грамотност“.  


Slice