04062021.jpg
На тържествена церемония, организирана от Военно окръжие II степен в Пазарджик отбелязаха 135-та годишнина от създаването на окръжието в областния град. Областният управител Иван Васев присъства на благодарствения молебен и поднесе цветя пред паметника на 27 Чепински полк - ярък символ на воинската чест и слава в град Пазарджик.
На 4-ти април 1886 година, с Приказ №103 на първия военен министър на Княжество България майор Константин Никифоров Попконстантинов се създава Татар-Пазарджишко военно окръжие. Въпреки многократните промени, които военното формирование претърпява през вековната си история - трансформиране, преименуване, преминаване в структури на по-големи формирования, то е оставило трайни следи в българската военна история и днес пази своята идентичност.
Тържествено слово по повод годишнината произнесе началникът на Военно окръжие II степен подп. Петър Петров. Поздрав по повод годишнината от името на началника на Централно военно окръжие беше отправен от заместник-началника на Централно военно окръжие – София, полковник Бисер Богданов.
Плакети, награди и грамоти бяха връчени на служители на бивши и настоящи ръководители и служители на окръжието, на представители на институции и организации, подкрепящи дейността му през годините.