270720211.jpg
Ограничаване вредното въздействие на нерегламентираното сметище на ул. „Веслец“ в кв. Изток и предприемането на съвместни действия за пълното му ликвидиране, бе темата на днешната среща, която областният управител Иван Васев проведе с представители на институции и на ромската общност. Срещата се състоя в сградата на сдружение „Бъдеще“ и в нея участваха директорът на ОДМВР Пазарджик старши комисар Петко Шотлеков, началникът на РУП Пазарджик главен инспектор Ненко Годжевъргов, началникът на полицейския участък в кв. Изток ст. инспектор Иван Ганчев, представители от отдел „Профилактика на болести и промоция на здравето“ към РЗИ Пазарджик, представители на община Пазарджик и здравните медиатори, които работят в квартала.
„Благодаря ви за активното участие в днешната среща, тя е част от вече предприетите мерки за справяне с нерегламентираното сметище на ул. „Веслец“. Разчитаме изключително много на вас, като авторитети сред ромската общност, да се включите активно в разяснителната кампания сред живущите в квартал Изток“, каза по време на срещата областният управител Иван Васев. Той допълни, че това е проблем не само на институциите, но и на всички граждани, защото от него зависи здравето и живота на хората. Подателите на сигнала за огромното нерегламентирано сметище, които също присъстваха на срещата, споделиха, че вече има резултат след издадената заповед от областния управител. Наложени са санкции на физически лица, има полицейски патрул през нощта и екопатрули през деня, извършват се регулярни проверки. Те настояват да бъдат поставени контейнери за смет на повече места от страна на почистващата фирма, което в някаква степен ще ограничи изхвърлянето на битовите отпадъци по уличното платно и зелените площи. Жители на квартал Изток сигнализираха и за други по-малки нерегламентирани сметища на улиците „Марица“ и „Огоста“.
В разяснителната кампания ще се включат общинските съветници от квартала, представители на джамийското настоятелство, на сдружение „Бъдеще“, здравните медиатори, Предстои и среща със собствениците на коли с животинска тяга, които най-често изхвърлят отпадъци не нерегламентирани места.