28012022.jpg

Традицията бе спазена и Пазарджик отново е притегателен център за любителите на класическата музика. В присъствието на зам.-министъра на културата Весела Кондакова и областния управител Иван Васев, кметът на общината Тодор Попов даде старт на 47-то издание на международния фестивал „Зимни музикални вечери“ Проф. Иван Спасов“. В зала „Маестро Георги Атанасов“ отново прозвуча рапсодия Вардар и публиката аплодира маестро Григор Паликаров и симфониците от пазарджишкия оркестър.

На откриването на съпътстващата изложба под наслов „Класическата музика и Пазарджик“ областният управител Иван Васев поздрави организаторите и участниците в фестивала и пожела успех на едно от най-големите културни събития за страната и региона ни. Кметът заяви, че е горд с историята на фестивала и културните традиции в Пазарджик.  Той посочи, че за пръв път Министерството на културата е подало ръка на Общината, осигурявайки финансиране за единствения музикален фестивал за класическа музика с такава дълголетна история. В изложбата са включени материали от музея и от Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ – Пазарджик. Интерес представляват оригиналните костюми на проф. Иван Спасов и примабалерината София Бобчевска. Експозицията включва още снимки, грамоти, плакети и орден "Св. св. Кирил и Методий" - I степен, с които са наградени Симфоничен оркестър - Пазарджик и музикално дружество "Маестро Г. Атанасов". А РБ „Никола Фурнаджиев представя личностите на Маестро Г. Атанасов и проф. Иван Спасов чрез литературни текстове и публикации в периодичния печат от преди повече от век.

В своето приветствие заместник- министърът на културата Весела Кондакова посочи, че Министерството е осигурило финансиране от 26 хиляди лева за организиране и провеждане на най-престижния музикален форум в Пазарджик, който е част от националния културен календар. Тя допълни, че съхранявайки тази хубава традиция през годините, се показва на младите хора, че за културата границите никога не са били препятствие, а универсален език на музикално-сценичното изкуство.

Фестивалът продължава до 30 януари. В програма са включени произведения на Чайковски, Рахманинов, Цезар Франк, Карл Мария фон Вебер, Робърт Шуман. Международните участници тази година са от Италия и Русия. Входът е свободен, необходим е зелен сертификат.  


Slice