01052022-1.jpg
От панагюрските въстаници трябва да се поучим как всички ние заедно и обединени можем да градим съдбата на страната си. Това заяви председателят на Народното събрание Никола Минчев на тържествената заря-проверка в Панагюрище, посветена на 146-ата годишнина от Априлското въстание. По думите му въстаниците от града са най-точно мерило за любов към отечеството, за стремеж към просперитет и добруване на всички българи.
Днес сме в Панагюрище, за да преклоним глава пред безсмъртието на героите от Априлското въстание, които и днес служат за пример за родолюбие, отдаденост и саможертва в името на нашата Родина, посочи Никола Минчев. Той отбеляза, че през пролетта на 1876 г. от красиво и миролюбиво градче Панагюрище се превръща в най-ярко огнище на въоръжената съпротива. То става символ на силата, решимостта и волята на българите да отхвърлят тиранията и да възстановят своята държава, заяви председателят на Народното събрание.
За съжаление, мнозина панагюрци не оцеляват след Априлската епопея, мнозина не дочакват и лелеяната и платена с живота на много българи свобода, отбеляза Никола Минчев. Затова всички ние сме днес тук, за да заявим – тяхното дело, тяхната саможертва и тяхната жажда за свобода не са забравени, подчерта председателят на парламента. Нека бъдем достойни наследници на героите на Априлското въстание, нека си спомняме техните стремежи и като крачим с високо вдигната глава да преодоляваме предизвикателствата пред нас, призова председателят на Народното събрание. Защото, докато помним и почитаме героите си, ще я има и свободна и независима България, заяви той.
В Панагюрище председателят на Народното събрание Никола Минчев прие строя на представителните роти от гарнизон Асеновград, които участваха в тържественото отбелязване на 146-ата годишнина от Априлското въстание в града. На честването присъстваха народни представители, министърът на туризма Христо Проданов, областният управител на Пазарджик Андрей Гечев, висши военни и кметове на общини. Слово произнесе кметът на Панагюрище Никола Белишки.


  


Dostypno Za Vas