03052022.jpg

Кметът на френския град Отан - Вeнсан Шове посети днес Пазарджик и Пещера и се срещна с областния управител Андрей Гечев и кмета на Пещера Йордан Младенов. Гостът бе придружен в региона от народния представител от „Продължаваме промяната“ Борислав Андонов, двамата са колеги и приятели от студентските години в Париж.

Отан е малък френски град в област Бургундия, наброява около 14 000 жители, голям процент от работещите и сега в дърводобивната промишленост и строителството са жители на община Пещера от ромски произход. Кметът на френския град е за първи път в България, търси подкрепата на местните власти в област Пазарджик за осъществяването на по-добра социална, здравна, образователна интеграция на живеещите в град Отан български граждани.  В контекста на политиката на Франция като ротационен председател на Съвета на ЕС за социална Европа за всички.

Андрей Гечев и Йордан Младенов декларираха готовност за сътрудничество и подкрепа в сферата на образованието, културата и бизнеса. Гостите посетиха ромските квартали „Луковица“ и „Пирин“ в град Пещера и се запознаха на място с условията на живот. Председателят на сдружение „Слънце за всеки“ Юксел Яшаров представи дейността на центъра за услуги и проектите, по които работят представителите на ромската общност в град Пещера, свързани със здравната  превенция и профилактика, обучение и трудова заетост  На финала френският гост се срещна с учители и ученици от НУ „Михаил Куманов“.  


Dostypno Za Vas