01052019.jpg

 Днес и утре Панагюрище е център на събитията, с които попитаме паметта и саможертвата на героите от април 1876 г.

Поибренският кръст, с който е благословена и поведена Хвърковатата чета на Бенковски, отново беше начело на днешното Литийното шествие, което започна от Историческя музей и продължи до площад „20-ти Април”.

Там кметът на Община Панагюрище Никола Белишки издигна националния трибагреник, след което в църквата „Свето Въведение Богородичо” започна Молебен за благоденствие на българския народ.

С поклонение и полагане на венци и цветя пред Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци“ бе почетена паметта на героите от Април 1876-та година.

Литийното шествие бе водено от Духов оркестър „Делчо Радивчев“ при НЧ „Виделина-1865“ и в него се включиха членове на клубовете „Традиция”, Архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов, духовници от Панагюрска духовна околия, кметът на община Панагюрище Никола Белишки и заместник-кмет Галина Матанова, областният управител на област Пазарджик Стефан Мирев, председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, делегации от Жодино и Кавадарци, общински съветници, директорът на Исторически музей – Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов, представители на институции, жители и гости на Панагюрище.  


Dostypno Za Vas