10092022.jpg

Горд съм, че това събитие се организира на територията на нашата област. Поздравявам община Брацигово за смелостта, че втора поредна година продължава да поставя изключително важния за страната ни проблем за опазването и реставрирането на недвижимото културно наследство, каза по време на кръгла маса в град Брацигово областният управител на Пазарджик Трендафил Величков.  Градът е домакин на Национална кръгла маса по проблемите на опазването на недвижимото културно наследство. Тя се провежда в рамките на тридневния форум "Брацигово - каменният поток на времето", организиран от Община Брацигово, Камарата на архитектите в България и Камарата на строителите в България. Важно е да отговорим на въпроса Как да продължим всички заедно като общество, като държава, като нация, великото дело на нашите възрожденци, част от което е и брациговската архитектурна школа, каза Трендафил Величков и допълни, че  Брациговските майстори със своя труд и своето дело изнасяха извън пределите на държавата ни знания, умения, майсторлук и внасяха онзи порив на свободата, който по онова време е характерен за континентална Европа.  В заключение областният управител допълни, че днес административни спънки и мъртви закони не могат да отменят нашия дълг към паметта и делото на брациговските майстори. Ние трябва да продължим техните традиции. Трендафил Величков пожела успех на събитието и ползотворна дискусия, която да постави конкретни решения и предложения към всички отговорни институции. Той увери, че в лицето на областна администрация има пълна подкрепа за създаването на образователен център в Брацигово за подготовка на кадри за опазване на културното наследство.

Приветствия към участниците поднесоха заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, заместник-министърът на туризма проф. д-р Мариела Модева и кметът на община Брацигово Надежда Казакова.

Целта на организаторите на форума е да се създаде образователен център за архитектурно-строителна реставрация в сградата на бившия строителен техникум в града, която от дълги години е неизползваема.

Програмата тази година включва три дни лекции и презентации по различни теми, свързани с архитектурното културно-историческо наследство – опазване, реставрация, адаптация и ревитализация.

Организирани са три практически обучения в сградата на сдружение „Наследство Брацигово“- „Каменна мааза“: "Традиционни техники и методи на работа с вар и хоросан","Възстановка на декоративен каменен корниз","Декоративни каменни орнаменти за изграждане на чешма".  


Dostypno Za Vas