12102022.jpg
Пазарджишката художествена галерия представя близо сто творби, дарени от проф. Величко Минеков. Откриването на експозицията на бележития творец се състоя в присъствието на неговия син проф. Велислав Минеков, който е служебен министър на културата.
В залите на художествена галерия „Станислав Доспевски“ в Пазарджик са подредени 41 скулптури и 53 рисунки.
Пазарджик може да се гордее с най- богатата колекция от произведения на Величко Минеков, посочи при откриването директорът на ХГ „Станислав Доспевски“ Леон Бабачев. Културната институция притежава над 150 рисунки, 100 малки пластики и 19 монументални творби, експонирани на открито в центъра на областния град, добави още той.
Баща ми беше много свързан с Пазаржик и с всичко около него. Вярвам, че ни вижда от небето, каза пред почитателите на изкуството проф. Велислав Минеков.
Областният управител на Пазарджик Трендафил Величков обяви, че културната общественост е подела инициатива улица в Пазарджик да бъде именувана на проф. Величко Минеков. Имаме толкова много култура, такова богато наследство, че трябва да издържим да го опазим и предадем, каза още Величков.
Проф. Величко Минеков е роден през 1928 г. в близкото до Пазарджик с. Мало Конаре. През 1976 година става ректор на Националната художствена академия. Носител на множество отличия. През 1979 година става почетен гражданин на Пазарджик и носител на почетния знак на София. Носител е на орден „Стара планина“ първа степен за цялостен принос към изкуствто. Проф. Величко Минеков почина на 2 август тази година.
Негови творби се намират в художествени галерии в страната и чужбина, както и в колекциите на Световната организация по прехраната в Женева, Кенеди център във Вашингтон, кметството на Антверпен и други.
Сред емблематичните му скулптури са паметникът на Съединението в Пловдив, композицията „Майка“ пред Централна гара-София и лъвовете пред сградата на Съдебната палата в столицата.
Текст - БТА
Снимки - БТА, ХГ "Станислав Доспевски"


  


Slice