251120226.jpg

В центъра на панагюрското село Бъта днес беше официално осветен и открит обновения военен паметник, превърнат вече в Мемориален комплекс. На церемонията присъстваха заместник областният управител д-р Красимира Радева, кветът и заместник кметът на община Панагюрище Никола Белишки и Галина Матанова, кметът на села Бъта Георги Александров, началникът на Военно окръжие Пазарджик – подп. Петър Петров, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, членовете на Инициативния комитет за изграждането на паметника, представители на военно-патриотични организации от страната, много местни жители.

Проектът е на авторски колектив арх. Бойко Столинчев и проф. Стефан Лютаков. Комплексът включва построения през 1965 г. паметник костница с имената на 15 убити земеделци антифашисти, 1 убит на фронта през 1915 г. и 3 загинали праз Втората световна война. От април 2018г. монументът е със статут на военен. На южната и северната страна са добавени две възпоменателни плочи с 44 имена на загинали във войните през периода 1877 – 1918 г. за Освобождение и Обединение на България. Запазена е неговата визия и автономност. На двете новоизградени тела са добавени имена на загинали в Априлското въстание.

Предложението на Инициативния комитет от с. Бъта за изграждането на Мемориалния комплекс, беше подкрепено от община Панагюрище и Областна комисия Военни паметници пред Министерство на отбраната, което осигури 6000 лв. за реализацията на родолюбивата инициатива. Останалите финансови средства са лични дарения на местни жители и бизнес от община Панагюрище.

            Церемонията завърши с художествена програма на самодейците към местното читалище, деца от детската градина в с. Бъта и вълнуващо изпълнение на песента „Притури се планината“ на ученичка от град Панагюрище.  


Dostypno Za Vas