13122022.jpg

Ясни са лауреатите в Годишните награди в туризма 2022. Това е седмото издание на конкурса, който се утвърди като признание за прилаганите добри практики и усилена работа. Началото му бе обявено миналия месец от Министерството на туризма.

Надпреварата се проведе в 10 категории - 4 професионални („Туристическа атракция/обект“, „Специализиран туризъм“, „Туристическа дестинация“ и „Иновация“), 4 художествени (за журналистически материали) и една, която е специално предназначена за българските общини. В категорията „Изборът на българите“, където в топ 5 попада и представител и на нашата област, се бориха всички туристически обекти, включени в „100-те национални“ и „50-те малко познати места“.

Кандидатурите на участниците се подаваха онлайн на платформата www.tourismawards.bg. Онлайн гласуването започна на 25 ноември и продължи до 5 декември. Онлайн вотът определи първенците във всяка категория. Може да разгледате резултатите на същата платформа. Сайтът е достъпен и през уебстраницата на Министерството на туризма

Както стана ясно, за Пазарджишка област има две добри новини.

В категорията „Специализиран туризъм” община Лесичово се нарежда на трето място

с 18 процента от гласовете. Ежегодно в културния календар на тази община задължително присъства отбелязване на Сирни заговезни или Дервишовден. Гости от цяла България, както и от чужбина идват в Лесичово, за да се насладят на невероятните костюми и разиграване на обичая на Дервишите. С многобройни награди и отличия през 2014 година Лесичовските дервиши са вписани и в програмата на ЮНЕСКО „Живи човешки съкровища“ като част от нематериалното културно наследство на Р.България.

В  категорията „Изборът на българите“ Историческа местност „Оборище" – община Панагюрище

е пета. Тя е разположена на 8 километра от Панагюрище и е свързана с една от най-светлите страници в историята на българския народ - от 14 до 16 април 1876 г. на това място заседава Първото българско народно събрание, ръководено от Георги Бенковски и Панайот Волов. След тридневни заседания и оживени разисквания събранието приема Априлското въстание да избухне на 1 май 1876 г. и изработва тактика за водене на боевете.
Местността е обявена за историческа. Тук признателният български народ от цялата страна идва на поклонение пред белокаменния паметник, издигнат през 1928 г. за увековечаване на това велико събитие от нашата история. В долната част на паметника са изписани имената на апостолите и участниците в събранието - хора, станали легенда за поколенията. В чест на 100-годишнината в Панагюрище е издигнат паметник на Априлското въстание. Затова всяка година на 1 и 2 май тук се провеждат всенародни тържества.

Текст и снимка: вестник "Знаме"  


Dostypno Za Vas