290420231.jpg

Учение на доброволните формирования от цялата област се провежда днес и утре във Велинград. Областният управител Трендафил Величков приветства доброволците от Велинград, Пазарджик, Септември, Белово, Сърница, Стрелча, Ракитово, Брацигово и Пещера. Той благодари на институциите за организацията и провеждането на учението – ГДПБЗН, РДПБЗН, ОДМВР, ЦСМП, БЧК, община Велинград и Националната асоциация на доброволците в България.

„Аз се гордея с всички вас и това, което правите. Радвам се, че групата на доброволните формирования в нашата област е една от на-силните и активни в страната. За пореден път искам да благодаря на всеки един от вас за подкрепата и потушаването на горските пожари миналото лято в общините Лесичово и Панагюрище, за участието ви в доброволческите акции за преодоляването на последиците от земетресенията в съседна Турция”, каза при откриването на учението Трендафил Величков. Той пожела здраве и успехи на участниците в учението и допълни, че това е пътят да бъдеш активен гражданин. „Пожелавам ви да продължавате да бъдете тези рицари на доброто, с чийто пример може да заразим и останалата част от нашето общество ”.

В учението участват над 100 доброволци от цялата област, включително и членове на младежките доброволни формирования от общините Велинград и Белово, „Планинско спасяване”  област Пазарджик, представители на факултет ПБЗН към АМВР. На терен са директорът на РДПБЗН – комисар Ангел Ангелов и председателят на Управителния съвет на Националната асоциация на доброволците в България д-р Ясен Цветков.

Целта на учението е да се подобри и провери взаимодествието между отделните доброволни формирования от област Пазарджик, участващи в учението и единната спасителна система //ЕСС/. Да се провери степента на подготовка на доброволците за реагиране при ограничаване и ликвидиране на последствията от възникнали инциденти, както и повишване на оперативната им готовност при работа с наличната техника за пожарогасене и спасителна дейност. Да се изяснят и усвоят конкретни задачи, поставени на всеки участник.

Учението се провежда съгласно предварително разработен план-задание с доброволните формирования от област Пазарджик, за проиграване на Плана за защита при бедствия в частта му „Защита при пожари” на територията на община Велинград.  


Dostypno Za Vas