01052023.jpg
Кулминацията на тържествата по повод 147-та годишнина от Априлското въстание в Панагюрище бе националният митинг-заря на площад "20-ти април " в столицата на Четвърти революционен окръг през 1876 г.
Официални гости на националния
митинг - заря в Панагюрище бяха председателят на Народното събрание Росен Желязков, областният управител на Пазарджик Трендафил Величков, народни представители, Пловдивският митрополит Николай, високопоставени военнослужещи и кметове на общини.
Глас народен, глас Божий!“. А народът ги нарече „апостоли“. Те бяха момчета, почти не живели. От някого някъде обичани, чакани. Не бяха иноци, не бяха светци, но носеха в себе си необикновена духовност – като факел, разпръскващ народния мрак. Бяха изтръгнали от сърцата си всички житейски тегоби, всички младежки копнежи, всичките дребни човешки мечти. И цялото място там бе за България. Те имаха една и силна мечта – Свобода. Но не за тях, за Отечеството. И затова в очите на народа те бяха безмерно големи. Бяха светли и святи, бяха глас Божий с огън и Дух", започна пламенното си слово кметът на Панагюрище Никола Белишки.
"В днешния април, в днешната пролет, бедни на вяра, гладни за обич, опустошени от епидемията от човеконенавист, се лутаме и търсим посоката. Нека се спрем и погледнем назад. Не е толкова далече, че да сме забравили. Не е толкова далече, че да не можем да разберем смисъла и посланията. 147 години са само два човешки живота. В този април, когато пролетта тръгва. В този април, когато ние тук на този площад сме хиляди и милиони сърца по света бият като едно, с камбанен звън, изпълнени с преклонение и с вяра, с благодарност и мечти за България", каза Никола Белишки.
"В летописа на славната българска история има много значими дати - въстания, бунтове, съзаклятия, спечелени битки и войни. Но има едно събитие, което заслужава и носи името епопея. Епопея, която през 1876 г., в онази пролет, се превърна в еманация на българския дух, гордост, чест и достойнство. Това каза в тържественото си слово председателят на Народното събрание Росен Желязков, който прие почетния строй на ротите от Четвърти артилерийски полк от Асеновградския гарнизон.
"И днес, когато почитаме паметта на тези герои, които безкористно отидоха по пътя на Голгота да принесат своя живот в името на родината, свободата и бъдещата достойна държава, ние дължим почит към онова чувство, което ги е водило - любовта към Отечество, любовта към близките и любовта към мечтите", посочи още Росен Желязков.
Панагюрище днес е център на тържествата, посветени на 147-мата годишнина от Априлското въстание, превърнало се във връх на националноосвободителното ни движение. Тържествата започнаха с литийно шествие, което пренесе Светините на Април 1876-та до площад "20-ти април".
На историческия хълм Маньово бърдо бе представена възстановката, която пресъздава събитията от пролетта на 1876-та.  


Dostypno Za Vas