23122023.jpg
Областният управител Валентина Кайтазова и зам.-кметът на община Пазарджик Любомир Гечев наградиха изтъкнати творци от региона с приза "Сладкопойна чучулига".
Тържествената церемония се състоя в ДКТ "Константин Величков" Пазарджик за двадесет и първа година и се организира от Неправителствената организация „Общество за музика и танц“ в област Пазарджик.
Тази година носители на отличието са:
Грета Кадьова - художествен ръководител на Ансамбъла за автентичен фолклор с „Драгиново“, община Велинград. За съхраняване и популяризиране на богатия фолклор на Чепинския край.
Гъдуларката Виолета Петкова, родена в Пазарджик, продължение на 28 години е част от оркестъра на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“.
Музикантът Атанас Калеев (ударни инструменти), роден в пазарджишкото село Овчеполци, с изключителен принос за развитието на Ансамбъл "Пазарджик", удостоен с наградата „Златна лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци.
"Рождество Христово е времето, когато се събираме всички заедно. Рождество Христово е вяра, подкрепа, съпричастност, светлина. В това време на годината, времето на малките и големите вълшебства, всеки един от нас се обръща към себе си. Нека да погледнем в душите си, нека да ги погалим. Нека да дадем път но опрощението и с любов в сърцата да посрещнем светлината на идните дни", с тези думи областният управител Валентина Кайтазова се обърна към присъстващите на тържествената церемония. Тя благодари на неправителствената организация „Общество за музика и танц“, които вече години наред с подкрепата на община Пазарджик организират този концерт и отдават значимото на хората с високи художествени постижения от област Пазарджик. На всички творци, музиканти, изпълнители, на всички присъстващи областният управител пожела здраве и нови успехи през новата 2024г.
"Нека в навечерието на Рождество Христово си спомним за силата на християнската вяра и българските традиции, съхранили ни през вековете", каза Валентина Кайтазова.
Годишният приз „Сладкопойна чучулига" се връчва всяка година в навечерието на Коледните и Новогодишни празници. През изминалите години са наградени много художествени ръководители и творчески състави за приноса им в изкуството и културата в Пазарджик и областта. Името на наградата е по идея на Григор Куманов, а статуетката е дело на пазарджишката художничка Маргарита Иванова. Средствата за изработването на статуетката са осигурени от областния управител, кметът на община Пазарджик осигурява парични награди за призьорите, общината подкрепя и финансово реализирането на събитието.


  


Dostypno Za Vas