Богоявление в Пазарджик!
събота 06 януари 2024 - 13:20:04
06102023.jpg
На Богоявление областният управител Валентина Кайтазова и зам.-областният управител Стефан Димитров присъстваха на
Празничната Златоустова света Литургия в катедрален храм „Успение Богородично“. Сред гостите бяха кметът на Пазарджик Петър Куленски, народният представител Стефан Мирев, общински съветници. По традиция след края на светата литургия последва литийно шествие по бул. "България" до коритото на река Марица, където архиерейският наместник на пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев отслужи тържествен водосвет и хвърли богоявленския кръст във водите на река та. Щастието да го извади от там тази година се падна на 16- годишният Кристиян Пашов, ученик от гимназията по Механотехника в Пазарджик.
Той сподели, че участва в ритуала от доста време, но за първи път успява да улови кръста.
Стотици жители на града се бяха събрали на моста на река Марица и в коритото й, за да наблюдават ритуала.
Официалните лица, водени от архиерейския наместник дадоха и официален старт на родолюбивата инициатива "Да съхраним българското", която се провежда за първи път в Пазарджик на Йордановден. В инициативата участват представителни танцови състави, музиканти и изпълнители, кукери, а Комитет „Родолюбие" от Пловдив ще представят автентични униформи и оръжие от периода на Възраждането. Кулминацията на събитието е мъжкото ледено хоро във водите на река Марица.
С поднасяне на цветя пред паметника Христо Ботев днес в Пазарджик бе отбелязана 176-та годишнина от рождението на поета-революционер.  


Dostypno Za Vas