Портал за електронни плащания

Paygov

Среда за електронни плащания към доставчици на електронни административни услуги

Средата за електронни плащания е посредник при обмена на съобщения между участниците в нея (банки, администрации и др.). Осъществяването на дейността й не се визуализира пред получателите на електронни административни услуги. За улеснение на потребителите обаче, е разработен и портал, в който те могат да видят своите текущи задължения, както и статуса на всички техни плащания, регистрирани сега или по-рано в Средата. Входът в Портала се извършва единствено чрез квалифициран електронен подпис, Код за плащане или след пренасочване в автоматичен режим от някоя друга информационна система на администрацията. Не се предоставя достъп с потребителско име и парола.

Средата за електронни плащания регистрира всички електронни плащания, свързани с предоставяне на електронни административни услуги, създава електронни платежни документи и осигурява възможност за плащането им по избран от потребителите (гражданите и бизнеса) начин.

Това става възможно чрез свързването на всички доставчици на електронни административни услуги (ДЕАУ) и всички доставчици на платежни услуги (ДПУ) към нея. Когато потребител заяви електронна услуга в портала на дадена администрация, в Средата се създава и регистрира електронно платежно нареждане. На всички ДПУ им се предоставя възможност да изтеглят информация за текущите задължения на всеки един потребител, като по този начин ДПУ имат възможност да предложат на своите клиенти различни начини за плащане - например чрез интернет банкиране, плащане на гише, мобилни разплащания и т.н. Достъпът на ДПУ до текущите задължения на всяко едно лице се дава единствено и само след изрично изразено съгласие на съответното лице.

След като наредените суми (такси и други плащания) постъпят по сметка на съответната администрация – доставчик на услугата, банката, обслужваща администрацията, уведомява Средата автоматично по електронен път за извършеното плащане. Веднага след това отново автоматично по електронен път, Средата уведомява информационната система на ДЕАУ, че плащането е извършено и безпрепятствено може да се осъществи процесът по предоставяне на съответната услуга.

Начините на плащане зависят от администрацията, която предоставя електронната административна услуга, и ДПУ, чрез който потребителят иска да плати. Предлаганите варианти за извършване на плащания могат да бъдат:

⇒ с помощта на кредитна или дебитна карта, ако администрацията, предоставяща електронната услуга, има сключен договор за предоставяне на услугата виртуален ПОС терминал;
⇒ чрез лично или фирмено интернет банкиране;
⇒ на гише в брой;
⇒ мобилни плащания, чрез АТМ или др. вид, ако избраната от потребителя банка предоставя такова.
 

За реализацията на всеки един от горепосочените начини обаче е задължително ДЕАУ и избраният от потребителя ДПУ (банка) да са свързани със Средата за електронни плащания.

Към системата

Dostypno Za Vas