23052024.jpg
„Изключително е важно да изграждаме свои собствени кадри, когато сме изправени пред проблема с липсата на работна ръка. В момента бизнесът е изправен пред огромното усилие и много сложния процес да докарва работници от трети страни, които трябва да бъдат обучавани и които не говорят езика ни. Вместо това бихме могли да обърнем сериозно усилията си към това да подпомагаме местните училища по туризъм да изграждат свои собствени кадри“, посочи министър Милошев.
Местната общност и бизнесът очертаха инфраструктурата като „глобалният проблем на Велинград“ и поискаха съдействието на държавата за обновяването на символа на града – езерото Клептуза, което според тях ще даде тласък и реклама на курорта поне за 5 години напред. Кметът обясни, че заради цялостно недофинансиране, инфраструктурата на града страда. Той направи паралел с отпусканите средства за поддръжка на курорта сега и преди десетилетия и призова държавата да обърне специално внимание на курортите с национално значение, да има национална политика и воля. Поискаха и финансиране за теснолинейката, за да бъде поддържана и да продължи да съществува като знакова туристическа атракция.
Представителите на сектора поискаха също АПИ да разшири дефилето заради натоварения трафик и риска от катастрофи. Бе поискано и „връщането на Велинград в националния календар на събитията и националната ни реклама“.
В рамките на пътуването си министър Милошев посети килимарски цех в село Костандово, който е истинска забележителност в района с уникатите, които създават местните жители. Той бе посрещнат от собствениците и лично от кмета на Ракитово Георги Холянов. Фабриката може да се похвали със своите реплики на оригинални старинни килими, мащабни репродукции на картини и гоблени, които изработват за дворци на английския кралски двор и които са се превърнали в декор на редица популярни световни и холивудски продукции. Освен че създаваме възможност за работа, мисията и същината на това, което правим, е да съхраняваме европейското културно наследство и да предлагаме на туристите възможността чрез нашите килими да се докоснат до историята и миналото, казват собствениците на килимарския цех. Цехът често е спирка и за чуждестранни групи туристи, които се запознават с майсторството на местните хора в този традиционен за България занаят.


  


Dostypno Za Vas