070620191.jpg

Областният управител Стефан Мирев поднесе венец пред паметника на проф. д-р Лъчезар Цоцорков.

Мемориалът беше открит днес в Панагюрище пред многофункционалната спортна зала "Арена Асарел"., където се събраха стотици жители и гости на града. Представители на парламента, на правителството, на местната власт, на индустриалната общност, на академичните среди бяха сред официалните гости на събитието.

Лъчезар Цоцорков остава в съзнанието на всички като истински родолюбец и панагюрец, голям радетел за развитието на минната промишленост в Панагюрище и България, меценат на културата и дарител, човек, който милееше  и работеше с душа и сърце за просперитета на  родния край и Родината. Паметникът е дело на Вежди Рашидов. През 2018 г. е създаден инициативен комитет, който  реализира идеята за изграждането на монумента на този забележителен българин, а признателно Панагюрище подкрепя идеята.

Част от посланията на проф. д-р Цоцорков, определящи стила му на живот, припомни изпълнителният директор на Фондация "Цоцорков род" Ирина Ботева.

„Човек, който е дал толкова много за другите, за Панагюрище и България заслужава да живее в паметта на хората. Радвам се, че изградих образа му, духа му – това е той в своя роден град, за такива хора като Лъчезар Цоцорков се правят паметници“, каза в словото си на откриването Вежди Рашидов. Синът Димитър Цоцорков благодари на всички с думите „В този паметник изграден с толкова много талант, живее духът на моя баща“. Кметът на Панагюрище Никола Белишки поздрави множеството и заяви, че делото на Лъчезар Цоцорков е гордост за Панагюрище и България.  


Slice