070720191.jpg

С поредица от културни събития протича 47 - мия празник на Велинград. Кулминацията е тази вечер на централния площад "Николай Гяуров" Церемонията започна с изпълнение на химните на Република България, на ЕС и на община Велинград.

"Този край на Родината ни е благословен с уникална природа, културни и исторически забележителности. Той е притегателен център за български и чуждестранни туристи. Те откриват тук магията на Родопите, вълшебните свойства на минералната вода и гостоприемството на местните жители", каза в приветствието си Стефан Мирев. Той пожела здраве и светъл празник на всички местни жители и гости. Празнично приветствие отправи и кметът на Община Велинград д-р Костадин Коев.
Преди това официалните гости се включиха в парада-дефиле на Представителен младежки духов оркестър с мажоретен състав "Димитър Мечев" от сградата на община Велинград до площад "Николай Гяуров".
На 6 юли празничната програма започна с Тържествена Света литургия за здраве, просперитет и благополучие за жителите на Велинград, която бе отслужена в храм „Успение Богородично“.
В 9:30 часа бе открит Осмият фолклорен танцов фестивал „Хоро при извора“, в който взеха участие над 530 танцьора от 24 клуба.
В 10,20 ч. на жп гарата, посрещнаха с питка, народни хора и празнично настроение, пристигащите с малкото влакче приятели.
В концертната програма взе участие ПАНПТ „Чепино“ , който представи невероятния спектакъл, грабнал множество награди и отличия- „Чепинският змей“. Велинградският славей Мариам Маврова огласи централния площад на СПА столицата. Даровитите деца от ДЮВИШ „Звънче“ и ВГ „Караоке“ също се изявиха. Интересни бяха и съвместните музикални изпълнения на формация към ЦПЛР-ОДК с Валентин Каленов и с прекрасните танцьори от Клуб по спортни танци „Импулс“ с ръководител Мая Кондарева. Те внесоха много празнично настроение. ПАНПТ „Здравче венче“ показа пъстротата на българския фолклор, чрез песните и танците, идващи от сърце и душа.
Гвоздеят в програмата бе невероятната рок група Д-2. Музикантите изпълниха най-големите си хитове, а в рамките на час хората не спряха да пеят и танцуват с любимата си група.
След празничния концерт, небето над Велинград бе озарено от пищна и впечатляваща заря.  


Slice