080720191_.jpg

Традиционният празник на Ракитово беше отбелязан на 7 юли-Денят на Света Великомъченица Неделя, като тази година се навършват 50 години от обявяването на селището за град.

Това е станало през 1969 г., а през 1979 г. трите населени места-Ракитово, Костандово и Дорково се обединяват в община Ракитово. Празничните чествания започнаха от 4 юли-четвъртък, когато в Образцово народно читалище „ Будилник“,1898 бе представен естрадно-сатиричният спектакъл „ Бодливи ноти“. На 5 юли от 18 ч. в залата на читалището беше връчена националната литературна награда“ Милош Зяпков“, а в събота от 18,30 ч. на откритата сцена на площада представиха обичая „Еньовден“ от Фолклорна група „Горски здравец” към Културен клуб на пенсионера с ръководител Маестро Никола Янев.
Приветствие към жителите и гостите на Ракитово отправи кметът на града Костадин Холянов. Със званието Почетен гражданин“ на Ракитово беше удостоена оперната певица Марена Балинова-Райхл.
В неделя в храм „ Св.Вмца Неделя“ се състоя тържествена света литургия и бе раздаден курбан в двора на църквата по случай храмовия празник.  


Slice