270720191.jpg

За четвърта поредна година и за първи път като населено място, курортното селище „Свети Константин“ над Пещера е домакин на Националния фолклорен събор на народното творчество.

Областният управител присъства на официалното откриване на събора  и приветства всички организатори и участници. „Този събор е едно от големите културни събития в нашия регион, което трябва да развиваме и популяризираме и занапред, да привличаме все повече участници и туристи, които да посещават област Пазарджик. Надявам се, че всеки от вас ще изпита наслада от красивата природа, чистия въздух сред вековните борове на Свети Константин и магията на българския фолклор, на нашите традиции и обичаи“, каза областният управител в приветствието си.

Началото на събора бе известено с изпълнение на Родопски гайди. Поздрав отправиха кметът на Пещера Николай Зайчев и председателят на журито Николай Балабанов. През тази година на фолклорната сцена се представят 145 групи и 900 участници от всички фолклорни области на България.

Официален гост на проявата бе и народният представител Десислава Костадинова. Съборът на народното творчество се организира от Община Пещера с подкрепата на Министерство на туризма.  


Slice