12082019.jpg

Над 90 процента от домашно отглежданите свине в тип „заден двор“ са умъртвени доброволно от собствениците им и месото е усвоено.

В област Пазарджик няма регистриран случай на заболяването Африканска чума по свинете /АЧС/. Това съобщи зам.-областният управител Йордан Кожухаров, който председателства днешното извънредно заседание на Областната епизоотична комисия. Кожухаров допълни, че от утре започват проверки на ОДБХ Пазарджик в 77-те населени места от региона, които попадат в 20-километровата санитарна зона около петте промишлени свинекомплекса в областта. Проверките ще обхванат около 1800 дворове. „Хората разбраха, че това е единственият начин за справяне със заболяването и предприеха нужните мерки“, коментира още Йордан Кожухаров. До 26 август протоколите от проверките трябва да са готови, а през септември ще бъдат изплатени предвидените за дезинфекция 300 лв. на двор.

Директорът на Регионалната дирекция по горите инж. Ангел Кузманов посочи, че се предприемат засилени проверки на преминаващите автомобили през границата на областите Пазарджик и Смолян, където има случай на АЧС /с. Змейца, община Доспат/.  Продължава поставянето на селективни капани за диви прасета в горския фонд. От РДГ Пазарджик са издадени индивидуални разрешения за отстрел на диви прасета в районите на Панагюрище и Велинград. Месото от отстреляните животни е изпратено за анализ.  


Dostypno Za Vas