05022019.jpg

По покана на ръководството на "Оптикс" АД, областният управител Стефан Мирев присъства на официалното откриване на новата производствена площ на дружеството в град Панагюрище. Специален гост на събитието бе Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

В 20-годишната история на „ОПТИКС" това е втората стратегически важна крачка в развитието на компанията след основаването през 2004 г. на съвместното предприятие за ендоскопска оптика и техника „Шьоли-Оптикс". До края на 2019 година над 280 души трябва да работят във фирма "Майкро Оптикс Юръп" - най-новата производствена площадка на "ОПТИКС" АД. Фирмата е за микро-оптични елементи и възли и е основана през 2017 г. съвместно с частния американски фонд DWHP. Започва производствената си дейност през 2018 г. със 149 души, като към момента в нея работят над 210 човека.
Лентата на новата производствена площадка прерязаха просветният министър Красимир Вълчев, изпълнителният директор на "ОПТИКС" АД инж.Иван Чолаков, управителят на "Микро Оптикс Юръп" инж.Петър Чолаков и кметът Никола Белишки.

В Панагюрище Министър Вълчев посети две детски градини, ремонтирани със средства от ОП „Региони в растеж". Той обясни, че детските градини са сред най-важните институции и призова учителите да положат максимални усилия за овладяване на българския език от всяко дете. Според него тези допълнителни часове също ще се заплащат по линия на проектите.
Красимир Вълчев присъства и на среща за въвеждането на дуалното образование в Панагюрище. На нея министърът потвърди ангажимента за мотивиране на повече ученици към професионалното образование. „То задържа повече млади хора в регионите и в страната. Бизнесът има нужда от тези кадри и това е все по-трайна тенденция", каза още той.  


Slice