260220211.jpg

Областният управител Стефан Мирев  присъства на церемонията по откриването на паметна плоча на Красимир Узунов в Пещера. Тържественият ритуал се състоя пред родния дом на Красимир Узунов.

Паметния знак бе открит от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на община Пещера Йордан Младенов.

Председателят на Народното събрание прие почетния караул на военнослужещи от Специалните сили, построен по повод откриването на паметната плоча. В словото си Цвета Краянчева отбеляза, че Красимир Узунов е оставил дълбоки следи в културния, политическия и обществения живот. Той имаше каузи, за които да се бори, беше изключително решителен, не се предаваше, милееше за българската армия, история и документалистика, подчерта тя.

„От Тутракан до Петрич – всички познаваха Краси. Той припомни на поколенията имената на отдавна забравени български герои. Краси е жив и днес чрез своите изследвания, книги, чрез уникалния си почерк на историк и писател, чрез двете си свидни рожби Агенция и Радио „Фокус“, заяви вицепрезидентът. Вицепрезидентът Илияна Йотова изтъкна нишката на родолюбието, която Узунов успя да наложи чрез своята медия, успя да достигне и до българите в историческите ни диаспори.

В словото си Йордан Младенов подчерта : “Патриотичното дело на Красимир Узунов ще бъде помнено защото то се олицетворява с думите на любимият му военноначалник полк. Дрангов : „Животът не се мери по дължина, а по съдържание.“ За мен Красимир Узунов беше приятел, голям професионалист, истински патриот и голям българин !Ние винаги ще тачим делото му и ще славим посланията на почетния гражданин Красимир Узунов.”

На събитието присъстваха Тетяна Узунова- съпруга на Красимир Узунов, както и неговата дъщеря Деница Джурова. Паметната плоча е изработена и поставена по инициатива и с подкрепата на Кмета на Община Пещера.

Втората годишнина от смъртта на Красимир Узунов –   български военен, журналист и писател, анализатор по проблемите на Балканите, основател на първата частна информационна агенция „Фокус“ и почетен гражданин на Пещера, уважиха народните представители от 44-то Народно събрание Пламен Манушев, Манол Генов, Владимир Тошев,Жельо Бойчев,Десислава Костадинова, кметове на населени места, общественици, жители на Пещера.