01082021.jpg

Традиционният събор на народното творчество, който се провежда всяка година в последните почивни дни на месец юли, събра отново изпълнители от различни фолклорни области на страната в курортното селище Свети Константин над град Пещера. На сцената се представиха 1 400 изпълнители - 140 групи, индивидуални певци, инструменталисти и състави. По покана на кмета на община Пещера Йордан Младенов, областният управител Иван Васев и заместник областният управител Стоян Парпулов присъстваха на официалното награждаване на призьорите и участниците в културното събитие.

 „Истински съм щастлив да ви приветствам с добре дошли на този празник на българщината. Радвам се, че и тази година посрещаме изпълнители от цялата страна. Гордея се с факта, че правим малка крачка за голямата кауза да запазим изконните български песни и танци. Моето послание е да превъзмогнем лични страсти и политически различия, защото ни обединява обичта към българското“, каза в приветствието си кметът на община Пещера Йордан Младенов. Той връчи медали и ГРАН ПРИ за всяка категория  и статуетки за принос в съхраняване и популяризиране на традиционната ни култура. Поздрав към участниците в събора отправи и народният представител Драгомир Стойнев.

Атракция в ранните следобедни часове на съботния ден беше Ути Бъчваров, който приготви пред съборяните печено прасенце и огромно кюфте.

Изпълненията на музиканти, танцьори и певци, които влагат сърце и душа в изкуството, което създават бяха оценявани от жури в състав Здравко Мандаджиев, Борис Генчев и Павел Куцев. Председател на колегията тази година бе Руса Каврошилова - завършила средно образование в Националното училище за фолклорни изкуства”Широка лъка” със специалност народно пеене, висше образование в Академията за музикално и танцово изкуство “Проф. Асен Диамандиев”- гр. Пловдив, носителка на престижни международни и национални награди.

Вечерната програма продължи със солови изпълнения на Николай и Петър Учкунови и Здравко Мандаджиев. Кметът на Пещера Йардан Младенов запали традиционния огън, а около него ще се извиха български хора.