29032022.jpg

Министерството на туризма провежда интензивни преговори с голяма част от страните от Арабската лига за представяне на възможностите на България като спа дестинация. Това заяви във Велинград министърът на туризма Христо Проданов по време на работна среща с представители на местната власт и бизнеса. В срещата взеха участие областният управител Иван Васев, зам.-областният управител Петя Цанкова, кметът на Велинград д-р Костадин Коев.

 „В тези държави има заложен доста висок национален бюджет за превенция и лечение със спа процедури. Целта ни е да покажем своя потенциал като държава, заемаща второ място по минерални извори в Европа, след Исландия, и да предлагаме услуги с високо качество“, разясни министърът. И припомни, че има сключен договор с Германската здравна каса, който заради пандемията е претърпял известен застой, но по думите му скоро взаимоотношенията с Германия ще бъдат възобновени в посока лечебен туризъм.

Пред хотелиерите от Велинград министърът обърна внимание на ситуацията с бежанците от Украйна. По думите му в момента тя е непредвидима, но изрази надежда, че до 31 май останалите в България украински граждани ще започнат да намират работа и да се самоиздържат. В момента бежанците са настанени основно в морските бази, посочи Проданови и добави, че след 31 май собствениците на хотелите вероятно ще поискат да се върнат към основната си дейност. Възможно е да изпитаме нужда да имаме бази във вътрешността на страната за настаняване на украински граждани.

Областният управител на Пазарджик Иван Васев каза, че към днешна дата официално регистрираните украински граждани на територията на област Пазарджик са 296. Те са посочили регистрация по настоящ адрес в частни жилища и хотели в общините Пазарджик, Септември, Пещера, Панагюрище, Велинград, Белово, Батак и Стрелча. 12 са хотелите в областта с настанени украински граждани.

В координационния център в помощ на бежанците от Украйна към Областна администрация Пазарджик, ежедневно се обработва и предоставя информация за наличните ресурси за настаняване на граждани пристигащи от Украйна. Центърът координира взаимодействието между държавните органи и местната власт за осигуряване на институционална подкрепа по отношение на здравеопазване, социално подпомагане, образование, трудова заетост и др. възникнали нужди.

Председателят на парламентарната комисия по туризъм Илин Димитров представи  по време на срещата във Велинград  предстоящата работа по изготвяне на нов закон за туризма. Той изтъкна, че законодателният акт ще бъде подготвен с активното участие на туристическия бранш в цялата страна. За целта Димитров ще проведе работни срещи във всички 28 области на страната. Законът ще бъде разделен на шест сегмента, сред които ще има и образователна част. Една от основните цели на новия закон ще бъде да се обвърже нетната стойност на рекламата с прихода в брутния вътрешен продукт, формиран от туризъм. Идеята е той да бъде удвоен, като се предвижда средствата да могат да се ползват и от регионите. Друг акцент е възстановяването на ученическите пътувания в България. По този начин ще се върне интересът на българите към нашата страна, тъй като ще се формира отношение още от ранна възраст. Като трета основна задача на новия закон, Димитров определи, прецизирането на Наредбата за националните курорти, за да им даде възможност за по-различен тип финансиране. Идеята е в националните курорти да останат максимално много средства, които да бъдат инвестирани в развитието им, а държавата да помага с по-специално финансиране за инфраструктура, пречиствателни станции, ВиК  мрежи.  


Dostypno Za Vas