30042022.jpg
Заместник областният управител Петя Цанкова приства на тържественото честване на 146 години от Априлското въстание в Стрелча.
С пламенна възстановка "Смърт или свобода" на историческите събития от 1876 г., стрелчани пресъздадоха подготовката, обявяването и участието на местните жители в Априлското въстание.
Тържествени слова произнесоха кметът на Стрелча Георги Павлов и вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Официални гости на тържествата бяха представители на институции и почетни граждани на Стрелча.
Забележителният спектакъл-възстановка „Смърт или свобода. Стрелча 1876-та” с автори Мариана Няголова и Енчо Божков фокусира вниманието на стрелчани и гости върху приноса на Стрелча във величавото дело на априлци и често пренебрегваните исторически факти: Стрелча е силен подготвителен център, опожарена и разрушена, тя е първото селище с многодневни сражения и единственото, в което се водят настъпателни боеве със собствена конна чета, помагаща на Клисура и Копривщица.
В Историческия музей в град Стрелча жителите и гостите на града могат да видят изложбата "Светиите от Април 1876-та.


  


Dostypno Za Vas