6 май - Ден на град Пещера.
петък 06 май 2022 - 00:00:27
060520221.jpg
Областният управител Андрей Гечев и зам.-областният управител Петя Цанкова участваха в тържествата, посветени на 6 май - Ден на град Пещера. Кметът на Пещера Йордан Младенов и вицепрезидентът Илияна Йотова приветстваха жителите и гостите на централния площад.
Пред паметника на трите поколения в с. Радилово бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност.
В приветствието си към жителите и гостите на Пещера вицепрезидентът изтъкна свободолюбивия дух и толерантност между хората в този край. „И тук беше запалено пламъчето на Априлското въстание. Пещерци криеха оръжието в църквите, при вярата, която ни спаси през петте века робство“, заяви Илияна Йотова. Тя подчерта, че и днес Часовниковата кула Сахата е символ на вярата, надеждата, единението. „Във вашите вени тече кръвта на хора, които знаят що е свобода, знаят как да живеят и да градят заедно“, обърна се вицепрезидентът към жителите на Пещера.
В тържествената заря проверка участваха представителни роти на Силите за специални операции с командир генерал-майор Явор Матеев.
На честванията по повод празника на Пещера присъстваха още вицепремиерът Борислав Сандов и министрите Георги Гьоков, Христо Проданов и Иван Иванов, ръководители на държавни институции, кметове на общини, почетни граждани на Пещера.
Тържествата продължават на 6 май с Гергьовска света Литургия в местния храм "Свети Георги" и концерт на Николай Славеев и фолклорни състави.


  


Dostypno Za Vas