12052022.jpg
Областният управител Андрей Гечев и заместник областният управител Петя Цанкова участваха в тържествата, посветени на146 - та годишнина от Априлската епопея в Брациговски въстанически пункт.
С приемане на почетния караул, поднасяне на венци и поклонение пред паметника Васил Петлешков, в Брацигово белязаха кулминацията на тържествата.
Областният управител Андрей Гечев приветства жителите и гостите на града.
Брацигово е място свято и обично, едно от местата, където се ражда свободата на нова България. Един от най-важните бунтовнически центрове по време на Априлското въстание, гордо пази спомена и почита подвига на предците си, загинали за свободата на Отечеството, каза Андрей Гечев и допълни, че подвигът на брациговския апостол Васил Петлешков ще остане завинаги жив в сърцата ни. Пожелавам ви да бъдете здрави и с единомислие, подкрепа и разбирателство да работите за просперитета на Брацигово. Така както ни завещаха апостолите от Априлското въстание, каза в приветствието си областният управител.
Тържествено слово произнесе кметът на община Брацигово Надежда Казакова.
Възстановка на събитията от април 1876 г. и обявяването на Априлското въстание в Брацигово представиха самодейци към местното читалище.
В тържествената заря-проверка участваха представителни формирования на 101- ви Алпийски полк - Смолян и оркестърът на военно-въздушните сили.
Гости на тържествата бяха народни представители от област Пазарджик, кметове на общини и кметства, ръководители на държавни институции, представители на българското воинство и българската православна църква.


  


Slice