18052022.jpg

Областният управител на Пазарджик Андрей Гечев участва в работна среща във връзка с изработването на целенасочена политика по подобряване пътникопотока и товарите на „Летище Пловдив“ ЕАД и съживяването на „Фонд за развитие на летище Пловдив – Южната врата на България“

Срещата бе организирана от областния управител на Пловдив Йордан Иванов в нея участваха зам.-областният управител на област Смолян Явор Руженов и зам.-областният управител на област Стара Загора арх. Банко Банов, представители на общини от Южен централен район.

Фондът през последните две години не функционира. Привличането на нови общини към него, след промените в ръководството на летището, е ключов въпрос. Фондът за развитие на летище Пловдив е създаден преди 10 години по модел на западноевропейски държави, като неговите основни функции са да допринася за развитието на дестинациите, които се намират в района,   и да увеличава полетите от и до летището. Подобен проект разкрива възможности за развитие не само пред отделните общини, които участват в него, но и пред държавата, и пред бизнеса. На участниците в срещата в подробна презентация, изготвена от софтуерната консултантска компания, бе представена цялостната идея на фонда, как функционира,  важността му и с какво той би помогнал за развитието на новите общини, които ще се присъединят към него.

По инициатива на „Летище Пловдив“ ЕАД, с помощта на областния управител Йордан Иванов, подобни работни срещи ще се проведат в различни общини, на които ще бъде разяснено  как и защо трябва да се включат.

„Готови сме за всяка община, която прояви интерес, да направим презентации, да проведем разговор и да организираме работна среща“, заяви директорът на летището Красимир Гешев.

Като „основен гръбнак“ на фонда бе определена  община Пловдив, която заяви пълната си подкрепа за развитието му.  


Slice