31082022.jpg

Подготовката и провеждането на предстоящите парламентарни избори на 2 октомври, обсъди областният управител Трендафил Величков с ръководството и членовете на РИК Пазарджик. Организационно-техническата подготовка е в ход, създадена е необходимата координация между всички институции, участващи в изборния процес, работата на РИК е изцяло обезпечена материално и технически,  каза по време на срещата Трендафил Величков. Той допълни, че в момента се изготвя график, съгласуван с ЦИК, РИК и общините, за провеждане на демонстрационно гласуване със специализирани устройства за машинно гласуване в 12-те общини на областта. Общо 17 са машините определени от ЦИК за гласуването с демо версия в област Пазарджик. Одобреният от ЦИК за всеки изборен район брой машини с инсталирана демо версия за гласуване, е съобразен с брой избиратели и броя на избирателите в населените места, в които ще се гласува с машини. Областна администрация Пазарджик ще изпрати в ЦИК график за провеждането на пробното гласуване по населени места в срок до 2 септември.

28 са партиите и коалициите, които са регистрирали в РИК Пазарджик кандидатски листи за участие в предстоящите парламентарни избори, стана ясно по време на срещата. Срокът за регистрация изтече на 30.08.2022 г. До 1 септември кметовете на общини представят в РИК предложение за състава на СИК, когато е постигнато съгласие. Когато не е постигнато съгласие или кметът на общината не е направил предложение за състава на СИК, той изпраща незабавно документите в РИК.

Предстои провеждането на работна среща на областния управител със секретарите на общини, пряко ангажирани в изборния процес, МВР, РЗИ, РИК, Информационно обслужване, на която ще се коментира алгоритъм за приемането на изборните книжа в изборната нощ.  


Dostypno Za Vas