03092023.jpg
За осма поредна година Пазарджик е домакин на Националните празници на фолклорното изкуство, които по традиция се провеждат на сцената на ДКТ "Константин Величков" в областния град. Началото на продецита от концерти бе предшествано от приветствия на кмета на Пазарджик Тодор Попов и областния управител Трендафил Величков.
Гордея се, че отново сме домакини на фолклорните празници, каза Тодор Попов и благодари за подкрепата на държавата в лицето на министерство на културата, на всички организатори и участници, които превръщат Пазарджик в център на фолклорното изкуство.
В цялата палитра от професионални фолклорни състави в страната ни, ансамбъл Пазарджик за пореден път показва на всички, че тук между Тракия и Родопите тупти сърцето на България, каза в приветствието си областният управител Трендафил Величков. Той пожела наслада за публиката и успешно представяне на всички ансамбли.
Сцената на ДКТ „Константин Величков“ посреща изпълнители от Стара Загора, Търговище, Ямбол, Сливен, Добрич и още 10 градове на страната. Националните празници на фолклорното изкуство се провеждат с подкрепата на Община Пазарджик и министерство на културата. Концертите са с начален час 18 и 19:00 часа.
Идеята на Съюза на българските музикални и танцови дейци, Община Пазарджик и Атанас Чолаков – главен художествен ръководител на АНПТ „ Пазарджик“, за този преглед се реализира за първи път през пролетта на 1993 г. От тогава до днес традицията продължава и националните фолклорни празници са мястото, където си дава среща достойната творческа и популяризаторска работа на държавните фолклорни ансамбли от всички региони на България.  


Dostypno Za Vas