2052019.jpg

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева беше официален гост на тържествата в Панагюрище по повод честването на 143-та годишнина от избухването на Априлското въстание.

Националният митинг-заря се проведе по традиция на 1 май вечерта на централния площад "20 април", където се събраха стотици жители и гости на столицата на Четвърти революционен окръг, за да почетат паметта на загиналите в Априлската епопея. Честването започна с посрещане на главното знаме на Априлското въстание. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева прие тържествената заря-проверка и поздрави представителните роти от Четвърти артилерийски полк в Асеновград.

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки произнесе емоционално слово. ”Всяка педя земя в Панагюрище е свещена, всеки дувар и къща са били крепост на българския дух и Христовата вяра. Тези крепости никога няма да рухнат”, каза градоначалникът. ”Господ изпраща най-големите изпитания на тези, които обича най-много, за да ги направи по-силни, да кали волята им, да изпълни сърцата им с вяра и любов. Господ избра символ за неговата любов да бъде Панагюрище, а Панагюрище избра да му даде любовта си по най-величавия и героичен начин – с кръвта да децата си и сълзите на майките си”, заяви кметът. „На този ден поменът за мъртвите се превръща в празник за живите. Време за гордост, но и време за човещина, за поклон, но и за мечти. Това е нашето време, защото в него е нашата памет и съвест”, подчерта в заключение градоначалникът. След словото си кметът на Панагюрище даде думата и на председателя на Народното събрание. „143 години ни разделят от онзи повратен исторически момент, в който от Копривщица пренасят в Панагюрище кървавото писмо на Каблешков и църковните  камбани възвестяват началото на Априлското въстание – апогеят на епичната национална съпротива срещу петвековното османско потисничество, заяви в словото си Цвета Караянчева. През паметната 1876-та априлци издигнаха грамада от черепи и кости и накараха целокупна Европа да настръхне от воплите на невинните, отбеляза още председателят на парламента. ”Днес се молим за упокой на онези, които първи прозряха, че свободата не е химера, че сме достойни за нея. Защото и свободата и робството, са вътре в нас, носим ги като белег от нож, за да ни спомнят какви сме били, чии потомци сме и какво е потребно да завещаем на идните поколения”, каза председателят на Народното събрание.

Цвета Караянчева отбеляза, че днес се молим за упокой на онези, които първи прозряха, че свободата не е химера, че сме достойни за нея. Защото и свободата, и робството, са вътре в нас, носим ги като белег от нож, за да ни спомнят какви сме били, чии потомци сме и какво е потребно да завещаем на идните поколения.Тя подчерта, че не от месии се нуждаем днес, а от водачи, не от чуждопоклонници и хулители, а от предани родолюбци. И призова да помним заръката на Апостола „Да струваме добро на ближния си и да се борим за чисто и свято бъдеще“.

С едноминутно мълчание и падане на колене беше почетена паметта на жертвите от Априлското въстание. Впечатляваща заря сложи край на тържественото отбелязване.  


Slice