091020221.jpg
Облактният управител Трендафил Величков поднесе венец пред паметника на родопския връх Велийца, увековечаващ подвига на 42 войници от 27-ми пехотен чепински полк и 39-ти пехотен солунски полк (Пловдив), загинали на 5 октомври 1912 г. в битка за освобождението на българите в Западните Родопи и долината на р. Места. Двата полка са част от 3-та бригада на Родопския отряд на Втора пехотна тракийска дивизия, командван от генерал-майор Стилиян Ковачев.
"На това свято място пуква първата пушка от войната освободила Родопа планина.
Четиридесет и двама българи оставят костите си тук в първото сражение , за да ни напомнят, че всеки ден свобода, всяко парче от нашата земя и всеки час независимост са отвоювани с кръвта на дедите ни !
Поклон пред паметта на героите, с тези думи областният управител Трендафил Величков се обърна към събралите се на родопския връх Велийца.
Почетният строй на военнослужещите и военния духов оркестър на Специалните сили на Българската армия бе приет от началника на щаба на СКСО полковник Йордан Йорданов, след което свещеник Данаил Голомехов – председател на храм „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Якоруда, отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите войни.
В церемонията участваха кметът на Община Велинград д-р Костадин Коев, бригаден генерал от запаса Димитър Шивиков, представители на Областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) в Пазарджик с председател подполковник от запаса Трифон Калпаков и на Общинската организация на СОСЗР във Велинград с председател майор от запаса Костадин Златев – инициатори и организатори на поклонението и панихидата. Представители на Регионалния исторически музей - гр. Пазарджик, Общобългарска фондация „Св. Георги Победоносец“ - гр. Якоруда, знаменосци и четници от патриотични организации и сдружения, потомци на загинали в боевете на връх Велийца и вис. „Чисто тепе“ и много родолюбиви жители на селищата от региона.
Поклонението пред паметника на героите на връх Велийца беше и своеобразен урок по история и родолюбие за учениците от ОУ „Васил Левски“ в с. Кръстава, изкачили върха за да положат цветя на паметника на освободителите на този родопски край.  


Dostypno Za Vas