11102022.jpg
„Местните елити и модернизация на българското общество през дългия XX век в памет на Атанас Петров Шопов /1855 - 1922/“, е темата на националната научна конференция, която се провежда в град Панагюрище и е посветена на 100 години от смъртта на видния български възрожденец, родом от средногорския град – Атанас Петров Шопов. Събитието се организира от община Панагюрище, Институт за исторически изследвания към БАН и Исторически музей Панагюрище.
„Моторът на развитието на възрожденска България, на икономическото и културното съзряване, са местните елити. Лидери, които имат своя безценен принос в различните обществено икономически сфери. Хора, които култивират сред обществото морала и ценностите на своето време. Такава личност е изтъкнатият дипломат, учен, публицист и преводач Атанас Петров Шопов“, каза в приветствието си към участниците в националната научна конференция областният управител Трендафил Величков и допълни „Надявам се тази конференция да има продължение и да се говори за строителите на съвременна България, защото те изпълниха най-важните национални задачи – освобождението, обединението и провъзгласяването независимостта на страната ни“.
В Панагюрище областният управител се срещна с екипа на местното Държавно горско стопанство. Той връчи грамоти за изключителен принос при изпълнение на служебните задължения и благодари на всички служители, които участваха активно в овладяването на горските пожари през м. август в землището на селата Левски и Елшица.
Заедно с кмета на Панагюрище Никола Белишки, областният управител Трендафил Величков бе гост и на официалното откриване на четвъртото по ред Детско полицейско управление в ОУ „Марин Дринов“ гр. Панагюрище. 24 деца от трети клас в продължение на две години ще придобият знания за пътната безопасност, опасностите в интернет, вредата от употребата на наркотици, правата и отговорностите на малолетните и непълнолетните. Предстои им разговор с полицейския психолог, от когото ще научат как да разпознават и да се справят с проявите на агресия, как да разрешават конфликти и да работят в екип. С помощта на полицейски инструктори ще направят първи стъпки в овладяването на бойно-приложни техники и полицейска лична защита. В област Пазарджик програмата стартира вече в общините Септември и Пещера, предстои отриването на новите Детски полицейски управления в общините Пазарджик и Велинград.
Трендафил Величков и Никола Белишки пожелаха на учениците да бъдат смели, любознателни и с гордост да предават и разказват на своите съученици и родители всичко, което са научили.


  


Dostypno Za Vas