0205201912.jpg

Областният управител Стефан Мирев поднесе венец пред паметника на „Оборище“

Стотици българи се събраха днес на събор-поклонение в историческата местност "Оборище", където преди 143 години Първото българско Велико народно събрание взема решение за всенародно въстание. Пред паметника на Априлци беше отслужен водосвет за здравето и благоденствието на българския народ. От мястото - символ на българския парламентаризъм, слово произнесе председателят на НС Цвета Караянчева.

„Като председател на парламента изпитвам особено вълнение да съм днес тук, защото на това място преди 143 години е свикано първото българско народно събрание, отбеляза Цвета Караянчева. Тук са положени основите на парламентарната демокрация, тук нашите духовни първенци приемат, че занапред съдбините народни ще бъдат решавани с вишегласие, посочи тя. Тия неустрашими първостроители на българската държавност пишат една от най-славните страници в историята ни“, заяви председателят на Народното събрание.

Всенародното поклонение в местността „Оборище“ е израз на дълбока, всенародна признателност към първите български народни избраници, които загърбвайки личните си интереси в името на националната кауза, взеха съдбовното решение за въстание и положиха основите за утвърждаването на българската държавност и идентичност.

Всенародното поклонение  продължи с празнична програма пред хижа „Оборище“ .  


Slice