27102022.jpg

По покана на кмета на община Пещера Йордан Младенов, областният управител Трендафил Величков присъства на Архиерейската света Литургия по случай Димитровден,  отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай в храм " Свети Димитър" град Пещера.

Игуменът на Бачковския манастир Величкият епископ Сионий донесе частица от светеца, която се съхраняваше в Бачковската света обител. Пристигането на реликвата бе отбелязано с продължителен църковен звън на камбаните. Частицата от св. мощите бе дарена на едноименния храм в Пещера, където ще останат во веки веков за вечно поклонение и почитане.

 Много жители на града се бяха събрали в прекрасния храм да се помолят заедно с духовниците за благоденствието на града. С едно сърце и една уста те изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва „Отче наш...“.

Сред присъстващите бяха: кметът на Община Пещера г-н Йордан Младенов, командирът на Съвместното командване на специалните операции ген.-майор Явор Матеев, областният управител на Пазарджишка област г-н Трендафил Величков, кметът на Община Батак г-н Петър Паунов, кметове на населени места, общински съветници и служители, общественици и културни деятели.

В края на св. Литургия Митрополит Николай се обърна с вдъхновено слово за мъченическия подвиг на св. Димитър към вярващите, поздрави всички присъстващи с празника и честити именния ден на тези, които носят името Димитър.

В двора на храма Митрополит Николай освети на новата сграда на Архиерейското наместничество в град Пещера. Владиката връчи благодарствени грамоти и икони с образа на Спасителя на кмета на Пещера г-н Йордан Младенов, архитекта на сградата г-н Младен Китов и строителя г-н Валентин Василев. От своя страна кметът на Пещера връчи на митрополит Николай дар за новото Архиерейско наместничество.

Архиерейският наместник на Пещерска духовна околия свещеноиконом Любомир Траянов поднесе в дар на митрополит Николай архиерейски епитрахил и омофор от името на околийското свещенство.  


Slice