virus.jpg

Лечебните заведения в област Пазарджик разполагат със свободни легла в детските отделения за прием на пациенти с грип и остри респираторни заболявания.. Общият брой педиатричните легла, разкрити в седем многопрофилни болници в областта по договор с РЗОК Пазарджик е 249. Към днешна дата са заети 65% от тях, като най-натоварени са детските отделения в МБАЛ Пазарджик и МБАЛ „Уни Хоспитал“ Панагюрище. Заместник областният управител д-р Красимира Радева обсъди днес актуалната епидемична обстановка с директора на РЗИ Пазарджик д-р Димитър Савов. Създадена е необходимата координация между всички институции и лечебни заведения за прием и пренасочване на пациенти при необходимост. Отчита се ръст на заболеваемост от сезонен грип в областта, ситуацията е динамична, но стойностите за сега остават под епидемичните нива.
По данни на РУО Пазарджик общият брой ученици в областта е 23985, отсъстващите към днешна дата поради заболяване са 4205, в процентно съотношение 16,85%.
По рано днес министърът на здравеопазването Асен Меджедиев каза, че мерки ще бъдат въвеждани при необходимост единствено на областно ниво, като от компетентността на здравните власти са дейности като ограничаване на свижданията, временно преустановяване на детските и женските консултации, на имунизациите, плановите операции и т.н. На този етап експертите прогнозират пикът на грипната епидемия да бъде след 10–15 дни. Министърът Меджидиев апелира гражданите да избягват места със струпване на много хора и подчерта, че носенето на маски е препоръчително.  


Dostypno Za Vas