15012023.jpg
На централния площад в Белово местни жители и гости отбелязаха 145 годишнина от Освобождението на Беловския край. Областният управител Трендафил Величков отправи поздрав към беловци:
Радвам се, че за пореден път мога да съпреживея с вас отбелязването на 145 години свобода. И днес, когато свеждаме глава пред хилядите руски, украински, румънски, финландски воини, хилядите български опълченци, хора, оставили семействата си, за да умрат за свободата, ние трябва да помним, че тази свобода не е даром. Като горди наследници на опълченците от Четвърти революционен окръг и Беловския край, възпитавайте децата си като свободни граждани, които пазят свободата, извоювана от предците ни. Тук, където се срещат три велики български планини, тук, от където започва Тракия, тупти сърцето на България и от всички Вас зависи то да тупти дълго и свободно, каза областният управител в приветствието си. Поздрави огправиха кметът на общината Костадин Варев и евродепутатът Андрей Новаков. Водосвет за здраве и успехи отслужеха свещеници от Пазарджишка духовна околия. В тържествената заря проверка участваха представителни роти на Съвместното командване на специалните операции с командир генерал-майор Явор Матеев. Признателността към героите, дали живота си за свободата, беше изразена с поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите воини.
Беше спазена традицията всички желаещи да отпият и вкусят от греяното вино и пътката със сол, а кметът Варев запали за пореден път огнената клада в центъра на Белово.
В паметните януарски дни на 1878 година освободителните войски минават през ледените води на реката и донасят свободата на Белово. За да ги спасят от измръзване, беловци ги посрещат с греяно вино и запалени огньове. Всяка година на 14 януари жителите на града спазват традицията.


  


Dostypno Za Vas