050420231.jpg

Седмицата на гората днес тържествено бе открита от Рег

ионалната дирекция по горите заедно с приятелите им от детска градина „Здравец” и Регионалната библиотека „Никола Фурнаджиев”. Събитието уважи областният управител Трендафил Величков. Децата от Втора „А” група и от Четвърта „А” група от детското заведение бяха приготвили интересна програма от стихчета, танци и песнички, като показаха, че знаят много за гората и нейните обитатели. Но научиха и още много любопитни и полезни факти.

Директорът на РДГ инж. Владимир Влахов им разказа историята на Седмицата на гората, която през 2023-а се провежда за 98 път и преди много години се е отбелязвал като Празник на залесяването.

„Искам да благодаря на домакините за прекрасната организация, да приветствам г-н Величков и всички гости, за това, че уважиха празника, да поздравя и благодаря на всички колеги-лесовъди”, каза директорът.

„Гората не е наша. Тя е тяхна. На децата. И трябва да я пазим, да я предадем на тях, а те – на техните деца”, каза областният управител и на свой ред поздрави всички, работещи в РДГ-Пазарджик и стопанствата, и се обърна специално към инж. Владимир Влахов и на заместника му инж. Цветко Водев. „Вие сте една от най-добрите и най-тежките дирекции. За наша радост, повечето от нашата област е гора. През миналата година гората ни гореше, но вие показахте как трябва да се действа, за да бъде спасена. Честит празник! Поклон пред работата на всички лесовъди”, каза областният управител. Той връчи грамота на инж. Влахов и РДГ-Пазарджик за проявения професионализъм. За своята 60-годишнина директорът на РБ „Никола Фурнаджиев” Лъчезар Риков пък получи поздравителен адрес и подарък от областния управител.

Традиционно бе обявен и награден най-добрият служител на дирекцията за изчиналата година.

Юри Красимиров Юруков бе отличен за Служител по контрола и опазването на горските територии за 2022 година. Той получи грамота и предметна награда от инж. Влахов.

Служителите на дирекцията - горски инспектори и лесничеи, се представиха на децата и им разказаха какво точно работят. Малчуганите се впечатлиха от Ицо, който е най-добрия ловец и залавя бракониери. Държаха в ръцете си контролна горска марка и стоп-палка, натискаха копчетата на сирените и на сините буркани на патрулните горски джипове, а накрая оставиха за спомен цветни отпечатъци от ръцете си на специални табла.

Горските им приятели ги почерпиха с лакомства и им поднесоха впечатляващи подаръци – изящни къщички за птици, както и красиви дървени влакчета, подарък от фирма „Ирели”. Играха с тях интерактивни игри и заедно се забавляваха.

Накрая по традиция малчугани и лесничеи засадиха дръвчета пред Библиотеката – туя и аризонски кипарис.

Честването на Седмицата на гората продължава и в следващите дни.

Текст и снимки: Вестник "Знаме"  


Dostypno Za Vas