120520231.jpg
" Преди 147 години, тук в сърцето на IV-ти революционен окръг възкръсна нашата държава. Особен месец е месец май за всички нас - за наследниците и героите от Априлското въстание от 1876 година, каза в приветствието си областният управител Трендафил Величков към жителите и гостите на Брацигово по време на тържествената заря-проверка по случай 147-та годишнина от Априлското въстание.
" В тези дни, когато се изправяме пред безсмъртния подвиг на героите от Април, на места като Брацигово, Панагюрище, Перущица, Клисура, Копривщица, Батак , няма как да не помислим какви бяха тези хора, готови да оставят дом и семейство, готови да жертват живота си, за да я има България. Те не бяха просто герои, те не бяха окаяни роби, посочи още областният управител и цитира думи на Пловдивския митрополит Николай, че човек, който има упование във вярата си и е стъпил здраво върху неразрушимия камък на светата православна църква, не може да бъде роб. Не бяха роби Левски, Бенковски, Ботев и Петлешков. Те бяха българи, познали свободата по целия свят. Априлското въстание е осъзнат акт на достойни мъже, достигнали до онова ниво на своето интелектуално развитие, че да могат сами да поведат народа си и да покажат на целия свят, че тук има един горд и жилав народ, готов да отхвърли 500 годишното иго.
Днес ние почитаме примера и саможертвата на тизи мъже, защото те не ни оставиха само написаното с кръв ' Свобода или смърт', не ни оставиха само онзи кръст, направен между револвера и камата. Те ни оставиха морален кодекс, с който ние трябва да живеем.
Днес, заставайки всички заедно на този площад, нека да си дадем сметка достойни ли сме с делата си за подвига на тези велики мъже. Нека да помислим ,особено ние -хората, които имаме честта да управляваме обществените дела,. Дали сме смирени и мъдри като тях, дали сме като онези най-чисти ангели , по думите на Захари Стоянов, които отидоха на Оборище. Сега от нас не се иска да мрем, сега от нас се иска да живеем заедно.
"Помнете кодекса на Априлци, призова областният управител. "Той започва с вярата, продължава с родолюбието, честта и дълга към майка България. Възпитавайте така децата си, дръжте се вие така Ако искаме да сме техни достойни наследници, ако искаме да ходим по тази свещена и пропита с кръвта им земя, трябва да се държим като горди българи".
Да живее Брацигово!
Да живее България и Бог да я пази!
Гости на тържествата в Брацигово бяха народни представители, ръководители на институции, представители на българската православна църква и българската армия.
По традиция на възстановката „Обявяване на въстанието в Брацигово 1876“ беше представена на пл. „Синджирли бунар“. След това в парк „Априлци“ ще бе приет почетен караул и поднесени венци и цветя пред паметника на участниците във въстанието.


  


Dostypno Za Vas