13062023.jpg
Дворът на Регионален исторически музей Пазарджик днес се превърна в арена за изложба, симулация на спасителни акции по алпийски способ и дискусия на тема Доброволчеството и доброволните формирования. Областният управител Трендафил Величков благодари на всички организатори и участници в събитието, което се превърна в атракция за хора от различни възрасти, представители на институции, организации и граждани. Гост на събитието бе вицеконсулът на Република Турция в Пловдив г-н Халит Ислям Таръ. Изложбата "7.8 по Рихтер -Спасителите ще остане в Лапидариума на РИМ Пазарджик до 25 юни.
Трендафил Величков Областен управител – „За нас е чест, че момчетата от Пещерно спасяване избраха Пазарджик да бъде един от първите областни градове в България, за да покажат техни авторски снимки от спасителните акции след земетресението в Турция. Една от целите на днешното събитие е да привлечем вниманието на обществото и да покажем колко важна и отговорна е дейността на доброволците и доброволните формирования, каза областният управител и отново представи идеята, която вече е обсъждана с Академията на МВР, в част от свободните корпуси на ЦСПП Пазарджик да бъде изграден обучителен център за доброволци по подобие на този в град Монтана, където ще може да се провежда специализирано обучение на доброволци, служители от администрацията и фирми за реакция и преодоляване на кризисни ситуации
Иво Колчаков - „Пещерно спасяване“ – „Аз бях част от екипа участвал в спасителните операции в Турция. Фотосите, които представяме пред вас са от там, заснети на терен, основно с нашите мобилни телефони. С тази изложба искаме да привлечем вниманието на общността, да разкажем за нашата организация. Да видят всички за какви мащаби става дума и да си дадем сметка до колко сме готови да се справяме с такива големи събития. Паралелно с изложбата искаме да покажем и няколко спасителни техники, които ние използваме в „Пещерно спасяване“. Нашите дейности са изключително специализирани за спасяване в трудни и тежки терени. Неправителствената организация „Пещерно спасяване“ е почти на 50 години, по-голямата част от необходимата техника и оборудване е осигурена от членовете на сдружението. Включваме се не само в нашите специализирани дейности и тренировки, помагаме за спасяване и издирване в трудно достъпни места и преодоляване на кризисни ситуации“.
В рамките на симулацията доброволците от „Пещерно спасяване“ показаха пред аудиторията в Лапидариума на РИМ Пазарджик техника за извличане нагоре, която е изключително силова и трудна, нарича се балансьор. Носилката, в която има човек се движи по двоен тролей, за да може освен вертикално, след това да се придвижи и хоризонтално. Три екипа координираха системата от въжета на земята, във въздуха и на покрива, за да може операцията по извличане и придвижване на носилката да приключи успешно.
Халит Ислям Таръ – вицеконсул на република Турция в Пловдив. „Благодаря на областния управител и на всички участници за организацията и поканата да присъствам на това събитие. Благодарим на хората в България и региона на Пазарджик за огромната подкрепа след опустошителните земетресения в Турция, които засегнаха около 10 млн. население в нашата страна. В първите часове след земетресението доброволците от България успяха да се организират и да тръгнат към засегнатите региони. Искам сърдечно да им благодаря от името на нашите съграждани и на засегнатите в тези региони хора. Фотографиите, които са изложени тук показват мащаба на засегнатите региони и на разрухата, която е там. Благодаря на всички формирования, които проведоха спасителните операции и на хората в България за подадената приятелска ръка“.
Събитието завърши с дискусия на тема „Роля на доброволците при предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации. Перспективи за развитие на доброволните формирования“. В нея се включиха д-р Ясен Цветков председател на Управителния съвет на Асоциацията на доброволните формирования в България. Директорът на ОС БЧК Пазарджик инж. Живко Дишков, представители на БМЧК, членове на доброволни формирования от региона и страната.


  


Dostypno Za Vas